"Geçmişten Günümüze Gözetim" Semineri Düzenlendi

10.01.2023 09:06

Fakültemiz hocalarından Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Zelal Kızılkaya’nın “Geçmişten Günümüze Gözetim” başlıklı semineri gerçekleşti. Muş Alparslan Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen haftalık seminer serisi çerçevesinde “Geçmişten Günümüze Gözetim” başlıklı çalışmanın 15 Aralık 2022 tarihi için duyurusu yapılmıştı ancak teknik aksamalardan dolayı ilgili seminer 22 Aralık 2022 tarihinde AS 106 nolu salonda gerçekleşti.

Gözetim ve iktidar ilişkisine tarihsel bakış

Sunumuna gözetim kavramına dönük tanımlamaları açımlayarak başlayan Zeynep Zelal Kızılkaya, gözetimin risk, güvenlik, kontrol, denetim, özgürlük, iktidar ve teknoloji ekseninde tartışıldığını belirterek, kavramın tarihsel süreçte geçirdiği evreleri aktardı. Kızılkaya, gözetimin literatürde geleneksel dönemde pastoral, modern dönemde teknik ve çağımızda enformatik/dijital/elektronik olmak üzere üç evrede değerlendirildiğini belirterek, bu evrelerde gözetime dayalı gerçekleşen iktidar pratiklerinden örnekler vererek konuşmasını sürdürdü.

Modern gözetime dayalı iktidar biçimleri: Panoptikon, Sinoptikon ve Omnitikon

Gözetim pratiklerinin daha çok modern dönemde sorunsallaştırıldığını vurgulayarak literatürdeki tartışmalarda yer alan kavram ve kuramları tartışan Kızılkaya, gözetime dayalı modern iktidar eleştirilerinin Panoptikon, Sinoptikon, Omnitikon ve Süperpanoptikon gibi kavramlar etrafında kuramsallaştırıldığının altını çizdi. Seminerin sonuç kısmında dijital medyanın yükselişiyle birlikte gözetim pratiklerinin günümüzde geldiği boyutların sıradan insanların özgürlük ve mahremiyetini nasıl ihlal ettiği meselesi tartışıldı.

Tarih Topluluğu üyelerinin yanı sıra farklı fakültelerden öğrenciler ve öğretim üyelerinin ilgi gösterdiği seminer, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.