Fakültemizde Seminerler Serisi Devam Ediyor

31.10.2023 05:51

Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Ayaz, “Medyada Dil Kullanımı” konulu seminer verdi

Fakültemiz Gazetecilik Bölümü öğrencilerine yönelik olarak çeşitli konularda düzenlenen seminerler serisi devam ediyor. Bu kapsamda, 25 Ekim Çarşamba tarihinde öğretim üyeleriyle öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleştirilen “Dil ve İletişim Bağlamında Medyada Dil Kullanımı” konulu seminerde Fakültemiz Gazetecilik Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Ayaz konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Ayaz sunumunu yaptığı seminerde, medyada dil kullanımının sağlam bir dil kültürüne ihtiyaç duyduğunu belirterek özetle şunları söyledi:

Temel dil becerilerinin etkin biçimde kullanıldığı alanlardan biri de medyadır. Medya, izleyici-seyirci hedef kitlesiyle iletişimin kurulduğu bir platformdur. Gerek yazılı gerek sözlü olsun, tüm medyada dil kullanımı bu alandaki bilgi ve becerilerin önüne geçmektedir. Bu platformda sağlıklı bir iletişimin kurulması dil sayesinde gerçekleşmektedir. Medyanın önemli elemanlarından muhabir, spiker ve moderatörlerin kendi alanlarında doğru iletişim kurma yeteneği, sorumluluğu ve konuşmaları değerlendirme kabiliyetine sahip olmaları gerekmektedir.

Günümüz medyasının büyüyüp genişlemesi beraberinde bazı problemlere de yol açmaktadır. Meselâ haber yazımında özensiz dil kullanıldığında, 5N1K sorularından oluşmuş ve evrensel bir değer taşıyan inceleme yöntemi havada kalmaktadır. Çünkü bu formülün açılımının tekabül ettiği dil bilgisi hususunda bilgi sahibi olmak gerekir. Keza, haber sunucularıyla moderatörlerin de dilin ahengine gereken önemi vermeleri beklenir. Çünkü vurgu ve tonlama gibi Türk dilinin ezgisi hususunda bilgi ve maharet sahibi olmaları gerekmektedir.”

Seminer, daha sonra Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Ayaz’ın çeşitli medya organlarında seçtiği dil kullanımındaki bozuk ve kusurlu örnekler sunumuyla son buldu.