Dekanımız Prof. Dr. Tamella Aliyeva Rus ve Azerbaycan Basınına İlişkin Seminer Düzenledi

14.12.2023 10:24

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Tamella Aliyeva’nın Dünü ve Bugünüyle Azerbaycan Basını başlıklı semineri gerçekleşti.

Muş Alparslan Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen seminer serisi çerçevesinde Fakültemiz Dekanı, Prof. Dr. Tamella Aliyeva, Dünü ve Bugünüyle Azerbaycan Basını” başlıklı seminerini, 13 Aralık 2023 tarihinde FS 105 nolu salonda gerçekleştirdi. Seminer, Gazetecilik Bölüm Başkanı ve aynı zamanda toplantının moderatörlüğünü üstlenen Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Ayaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Sovyet Döneminde Türki Cumhuriyetlerin genel durumu hakkında bilgiler veren ve Azerbeycan’daki mücadelenin önemine değinen Ayaz, ardından sözü Prof. Dr. Tamella Aliyeva’ya bıraktı.

Konuşmasına Çarlık ve Sovyet Rusya dönemlerinde Azerbaycan’ın genel durumunu tarihsel bir perspektifle açımlayarak başlayan Prof. Dr. Tamella Aliyeva, her iki dönemde de Azerbaycan’nın yoğun baskı ve sömürüye maruz kaldığını, öz kaynaklarını kullanmaya dahi imkan bulamadığını belirtti. Azeri aydınların bu sürece karşı çıktığını ve bunu kalemleriyle dile getirdiklerini ifade eden Aliyeva, bunun bedelinin sürgün ve şiddete dayalı müdahaleler olduğunun altını çizdi. Aliyeva sözlerini şöyle sürdürdü: “özellikle Sovyet döneminde Azerbaycan basını Sosyalist Propagandayı odağa alan yayınlar yaptı fakat bir grup gazeteci buna karşı çıkarak, Azerbaycan’ın özgürlüğünü temel mesele haline getirdi. Bu gazeteciler ciddi bedeler de ödediler fakat vazgeçmediler.”

Azerbaycan’da Ekinci (Ziraatçı) isimli ilk matbu gazeteyi 1875 yılında  Hasan bey Zardabi’nin çıkardığını söyleyen Aliyeva, gazetenin adı her ne kadar tarımsal faaliyetleri anımsatsa da edebiyat ve kültür-sanat konularına da yoğunlaştığını belirtti. Bu gazeteden sonra 1904 yılında Şargı-Rus Gazetesi ve Molla Nasrettin Dergisi yayınlandığını belirten Aliyeva, bu yayınların yayıncılık tarihi açısından dönüm noktası olduğunu ifade etti. Daha sonra Azerbaycan’daki Gazetecilik anlayışını kendi kişisel gazetecilik deneyimleriyle ilişkilendirip aktaran Aliyeva, basının bir ülkenin anlaşılmasında kilit bir misyon üstlendiğini vurguladı.

Soru-cevap bölümüyle devam eden Seminer, Gazetecilik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Ayaz’ın kapanış konuşmasıyla son buldu. Seminere çok sayıda öğrenci ve akademisyen katılım sağladı.