İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Genç İletişimciler Topluluğu'ndan Deprem ve İnsan Başlıklı Seminer

21.12.2023 19:01

İletişim Fakültesi Genç İletişimciler Topluluğu tarafından “Deprem ve İnsan” konulu bir seminer gerçekleştirildi.

1071 Kongre ve Kültür Merkezi D Salonunda gerçekleştirilen etkinliğin koordinatörlüğünü İletişim Fakültesi öğrencisi Muhammet Buğra Has yaptı. Seminere konuşmacı olarak kısa adı MUDOSK olan Muş Dağcılık Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Derneği başkanı Mehmet Çağlayan, Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şahabettin Mutlu ve İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Ayaz katıldı.

Oturumun ilk konuşmacısı MUDOSK başkanı Mehmet Çağlayan, daha önce vuku bulan depremlerde arama kurtarma faaliyetlerine katıldığını belirterek hatıra ve tecrübelerini aktardı. Arama ve kurtarma faaliyetlerinin hassas bir iş olduğunu ifade eden Çağlayan, bu etkinliğin her zaman için karmaşık ve gergin ortamlarda gerçekleştirildiğini, dolayısıyla bu faaliyetlere katılacak kimselerin eylem boyunca sakin kalmaları gerektiğine değindi. Çağlayan, 2011 yılında Van’da meydana gelen yıkıcı depremde kaldığı otelin yıkılması sonucu hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki'nin enkazdan kurtarma faaliyetinde yer aldığını da sözlerine ekledi.

Oturumun ikinci konuşmacısı ise Dr. Öğr. Üyesi Şahabettin Mutlu oldu. Konuşmasında depremin psikolojik boyutlarına odaklanan Mutlu, özellikle deprem sonrası şok etkisiyle oluşacak travmalara dikkat çekti. Sosyal medyadaki görsellerin travmaları büyütebileceğini vurgulayan Mutlu, afetler karşısında en dezavantajlı grubun ise çocuklar, ergenler ve yaşlılar olduğunu belirtti.

Seminerin son bölümünde konuşan Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Ayaz, depremlerin yıkıcı etkilerinin edebî metinlere yansımasını ele aldı. Depremler başta olmak üzere tabiî âfetlerin gerek Batı gerek Doğu edebiyatlarına konu olduğunu anlatan Ayaz, özellikle İstanbul depremlerinin birçok şair ve yazarın eserlerinde yer aldığını ifâde etti. Geçen yüzyıllarda meydana gelen İstanbul depremlerinin destan türüne de konu edildiğine değinen Ayaz, bu destanlardan bazı parçalar aktardı.

Oturumdaki konuşmaların son bulmasının ardından ara verilen seminer, soru-cevap bölümüyle devam etti. Yoğun ilgi gören seminere İletişim Fakültesi Dekanı Porf. Dr. Tamella Aliyeva, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdulsamet Günek de katıldı. Oturum Aliyeva’nın teşekkür ve kapanış konuşması ile son buldu.