Çay Bahane Sohbetleri - 25: “Çocuk Eğitimi Üzerine”

26.06.2024 16:35

Çay Bahane Sohbetleri - 25: “Çocuk Eğitimi Üzerine”

25’incisi gerçekleştirilen Çay Bahane Sohbetleri’nde, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kara “Çocuk Eğitimi Üzerine” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Konuşmasına “Bir Dünyadır Çocuk” sözü ile başlayan Prof. Dr. Ahmet Kara, anne ve babalık mesleğinin bir okulu olmadığına vurgu yaptı. Uzmanlık alanının öğrenme ve öğretme olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kara, anne ve babanın çocuk eğitiminde kritik önemde rolleri olduğunu ifade etti.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Yıldırım ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Atike Yılmaz’ın da katıldığı programda Prof. Dr. Kara, çocuk eğitiminde ebeveynlerin bazı hatalar yaptığını belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “anneler ve babalar, çocuğun kirlenmesine, özellikle de toprakla, çamurla oynamasına izin vermiyorlar. Hâlbuki toprağın insan sağlığı açısından faydası bariz bir şekilde ortadadır. Çocuğu çamur ile oynatmayan ebeveynler, aynı çocuğa evde oynaması için oyun hamuru alıyor. Bunlar yanlış düşüncelerdir. Nitekim doğal ortamlar, çocuğun en fazla deneyim kazandığı yerlerdir.”

Gelişim evresinde çocukların ahlaki ve duygusal boyutun önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kara, bu süreçlerde de ebeveynlerin çok fazla hata yaptığının altını çizdi. Bu hataların çocuklar açısından, kardeş ilişkilerinde kıskançlığa, babadan soğumaya, özgüven kaybına, sosyal ilişkilerden uzaklaşmaya, kin ve düşmanlık geliştirmeye, eğitimden uzaklaşmaya, inat duygularının yoğunlaşmasına yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Kara, bu konuda farkındalık kazanılması gerektiğini belirtti.

Çocuklara yerine getirilemeyecek sözler vermek ve şiddet uygulamanın çocukları yalan söylemeye teşvik etmek anlamına geldiğini vurgulaya Prof. Dr. Kara, çocuk eğitiminin nasıl daha sağlıklı hale getirilebileceğine dair önerilerini sıraladı. Konuşmasını çeşitli görsellerle destekleyen Prof. Dr. Kara, sunum bitiminde Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican ve katılımcılara teşekkür etti.

Soru cevap faslıyla devam eden etkinlik, Prof. Dr. Kenan Yıldırım’ın teşekkür ve kapanış konuşması ile son buldu.