Genç İletişimciler Topluluğu, “Gazeteciler Şahitlik Ediyor: Gazze’nin Yıkımı” başlıklı seminerin sunumunu, TV 100 Muhabiri Ebru Balıkçı ve TV 100 Kameramanı Yetkin Torlak’ın sahadan katılımıyla online olarak gerçekleştirdi. Etkinliğin moderatörlüğünü Muş Alparslan Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Nazan Balıkçı üstlendi.
Programın açılış konuşmasını yapan Gazetecilik Bölüm Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Hayrettin Ayaz sözlerine, Genç İletişimciler Topluluğunun dâvetine icabet eden gazeteciler Ebru Balıkçı ve Yetkin Torlak’a teşekkür ederek başladı. Gazze’de, küresel boyutta insanlığın ibret ve dehşetle seyrettiği bir kıyımın yaşandığını belirten Dr. Hayrettin Ayaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gazze’de yaşananlara bir savaş denilemez. Elinde bulundurduğu en sofistike savaş makinalarıyla ‘taş üstünde bırakmama’ kastıyla yola çıkan bir devlet için ifâdenin sınırlarını zorlayarak söyleyeceğimiz yegâne kelâm, ‘sözün bittiği yerdeyiz’. Bu saldırganlığı, aynı inanç ve ırka mensup bir düşünür – yazarın meşhur ifâdesiyle ‘kötülüğün sıradanlaşması’ olarak tarif edebiliriz. Maalesef, yapılan bu kötülük sıradanlaşmış bulunmaktadır. Her ne kadar dünyanın dört bir yanında vicdanı temiz insanlar bu katliamlara tepki gösterse de failin, sırtını dayadığı devletlerin yönetim erkine hâkim olan zihniyet hep teşvik edici, cesaret verici davranmaktadır. Buna bağlı olarak tüm bu ihlaller karşısında, uluslararası hukuk da bu katliamlara seyirci kalmaktadır.”
Açılış konuşmasının ardından TV 100 Muhabiri Ebru Balıkçı, Gazze’deki tanıklıklarını aktardı. Gazze’nin bir insanlık dramıyla karşı karşıya olduğunu belirten Balıkçı sözlerini, “Gazze’de bir kıyım var. Başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere herkes hedef halinde. Sorumlu gazetecilik anlayışı gereği karşı karşıya kaldığımız bazı durumları aktaramıyoruz. Mümkün olduğunca objektif davranmaya ve halkın gerçeği öğrenme ihtiyacına karşılık vermeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de oldukça zorlanıyoruz çünkü gazetecilerin dahi hedef haline geldiği duyumlarımız arasında. Bölge şartlarında gazetecilik yapmak oldukça zor” şeklinde sürdürdü. Balıkçı’nın ardından söz alan TV 100’ün deneyimli Kameramanı Yetkin Torlak ise, görüntüleri çekerken oldukça zorlandığını vurgulayarak şöyle devam etti; “Savaş alanında en önemli konu bedensel bütünlüğümüzü korumak fakat halkın haber alma hakkı için teknik araçlarımıza da sahip çıkmamız gerekiyor. İyi bir savaş haberciliği yapmak isteyen kimsenin gittiği yer hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Biz buraya gelmeden önce Gazze’de yaşananları tahmin edebiliyorduk fakat tanık olmak ve olduğu gibi aktarmak ciddi bir çaba gerektiriyor. Örneğin saldırı anlarını veya sıcak çatışmaları kayıt altına almamız gerekiyor. Takdir edersiniz ki, kendimizi korumaya çabalarken bir yandan görüntü almaya çalışmak oldukça zor bir iş.”
Soru cevap kısmıyla devam eden program, topluluk danışmanı Mehmet Fiğan’ın teşekkür ve kapanış konuşmasıyla son buldu. Programa, çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı.