Ara
İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Fakültemizde  “Bağımlılıkla Mücadele”  Kapsamında Oryantasyon Semineri Verildi.

17.09.2024 17:00

 

            Muş Alparslan Üniversitesi İletişim Fakültesinde “Bağımlılıkla Mücadele etme konusunda Oryantasyon kapsamında düzenlenen seminerde akademik ve idari personelin yanı sıra tüm öğrencilere; madde bağımlılığı, dijital bağımlılık, online oyun bağımlılığı gibi çeşitli bağımlılık türleriyle ilgili bilgilendirme yapılırken aynı zamanda bunlarla nasıl mücadele edilmesi gerektiği konusunda da ipuçları verildi. Seminerde sırasıyla Muş Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, “Madde Bağımlılığıyla Mücadele”yi anlatırken, Doç. Dr. Tülay Yazıcı “Dijital Bağımlılık”  ve Dr. Öğr. Üyesi Mihrali Köseliören ise “Online Oyun Bağımlılığı” konularında katılımcılara önemli bilgiler verdiler.

            Muş Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, ilk olarak madde bağımlılığının gençlere ve topluma ne gibi büyük zararlarının olduğundan bahsederek, bu türlü insan sağlığına özellikle de gençlerin sosyolojik ve psikolojik yıkımlarına yol açan uyuşturucu madde içeren ilaç ya da ve benzeri kimyasalların hiçbir şekilde kullanılmaması yönünde ciddi açıklamalarda bulundu. Narkotik Şube ayrıca uyuşturucu maddelerin ilk başlarda basit ve saf duygularla ya da çevre yönlendirmesiyle az miktarla ile kullanılmaya başlandığını ancak ilerleyen aşamalarda bu dozların giderek arttığını, en sonunda ise bu dozların da yeterli gelmeyerek  ‘Altın vuruş’ olarak tabir edilen çok yüksek bir dozda uyuşturucu madde alarak bireylerin ölümüne neden olduğunu önemle ifade etti.

            Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülay Yazıcı “Dijital Bağımlılık” konusunda vermiş olduğu seminerde, hızla gelişen teknoloji ile birlikte internet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak dijital araçlara ayrılan zamanın da hızla arttığını belirtti. Bireylerin kullanmış olduğu telefon, tablet, laptop gibi birçok dijital araçların içerisinde insanın günlük yaşamını fazlasıyla meşgul eden sosyal medya platformları, oyunlar, eğlence siteleri gibi birçok uygulamanın olduğunu ifade eden Yazıcı, bu uygulamaların bireylerin zamanını fazlasıyla aldığını ve bu alışkanlığın giderek dijital bağımlılığı ortaya çıkardığını vurguladı. Seminerin son bölümünde ise “Online Oyun Bağımlılığı” hakkında sunum yapan Dr. Öğr. Üyesi Mihrali Köseliören, online oyun bağımlılığının giderek arttığını ve bu bağımlılığın daha ileri düzeylere ulaşması sonucunda bir takıntı ve hastalık halini aldığını ifade etti. Ayrıca Köseliören, bireylerin bir hobi ve rahatlamak amacıyla online oyunlara yöneldiğini fakat online oyun oynama durumunun kontrol edilmediği takdirde bireylerin psikolojik olarak sorunlar yaşayacağını daha da önemlisi bireylerin sosyal hayatını çok ciddi oranda olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi.

            Bağımlılıkla mücadele kapsamında verilen seminerin bitiminden sonra sunumlarını gerçekleştiren Muş Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne, Doç. Dr. Tülay Yazıcı ve Dr. Öğr. Üyesi Mihrali Köseliören’e, teşekkür belgeleri İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kara ve Gazetecilik ABD Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Ayaz tarafından verildi.